Tinejdžeri i akne - kako imati čisto lice u pubertetu

Pubertet je osjetljivo razdoblje svakog tinejdžera, a osjetljiva koža s prištićima, aknama ili upalama je nerijetko prateća pojava. Ipak, imati čisto lice u pubertetu svakako je moguće uz adekvatnu i pravovremenu njegu s proizvodima koji nisu agresivni, ne sadrže alkohole i nisu komedogeni. Biomedis Set za njegu problematične kože idealan je trio paket proizvoda za vašeg tinejdžera. Sadrži Tonik za čišćenje i njegu kože lica bez alkohola, Clear Start kremu koja nije komedogena, te S.O.S. balm koji može ublažiti nastanak ožiljaka od akni.

 

Akne koje se najčešće javljaju u pubertetu su vrsta vulgaris, a one su povezane s hormonalnim promjenama. Mogu se stoga javiti kroz daljnji životni period i to češće kod žena zbog menstruacijskog ciklusa, trudnoće ili menopauze. Postoje akne blažeg oblika tzv. acne comedonica, umjerene ili acne papulopustulosa, te acne conglobata kao teži oblik koji pak pogađa češće muškarce.

 

Akne kod tinejdžera nemaju samo utjecaj na fizički izgled, već i emotivni i psihološki aspekt te su usko povezane sa samopouzdanjem. Uvjerite li svog omiljenog tinejdžera da slijedi neke osnovne smjernice u skincare rutini uz naše Biomedis proizvode za čisto lice bez akni, lako će držati akne i samopouzdanje pod kontrolom.

KAKO NASTAJU AKNE U PUBERTETU?

Hormonalne promjene u pubertetu uključuju povećano djelovanje androgenih (muških spolnih) hormona koji utječu na povećano lučenje sebuma u žlijezdama lojnicama, što posljedično dovodi do seboreje. U kombinaciji s orožnjelim (mrtvim) stanicama kože, koje mlada koža obnavlja češće i redovito, može doći do začepljenja pora, crvenila, pojave akni i formiranja čvorića. Kada bakterije i mikroorganizmi koji inače čine kožnu mikrofloru ostaju zarobljeni u tim čvorićima i začepljenim folikulima, može doći do pojave komedona tipa bijelih prištića (zatvorenog tipa) ili crnih mitesera (otvoreni). Daljnje puknuće folikula može dovesti do dugotrajnijih ili dubljih upala u kožnom tkivu te ožiljaka uzrokovanih aknama.

 

Dobro je stoga da skincare rutina protiv akni sadrži proizvode koji reguliraju prekomjerno lučenje sebuma te na nježan način čiste pore. Upravo je Biomedisov Set za njegu masne kože lica, uz prethodno spomenuti, idealan za to. Ne sadrži štetne sastojke niti kortikosteroide pa ne uzrokuje dehidraciju površinskog sloja kože i osjećaj zatezanja. Dehidrirana koža ustvari aktivira stanice na povećano lučenje sebuma kako bi se uspostavila ravnotežu kožnog mikrofilma, što pak vodi u „začarani krug“ ako se koriste agresivniji sastojci/proizvodi.

KAKO LIJEČITI AKNE NA LICU?

Svakodnevno čišćenje lica je osnova higijene

Lice je potrebno čistiti na svakodnevnoj bazi, a kožu sklonu aknama i upalama najbolje je čistiti dva puta dnevno (ujutro i navečer). Pri tome treba paziti da se ne koriste agresivni sapuni koji će još više narušiti pH kože i njen mikrobiom te dovesti do isušivanja. GARBI gel za čišćenje lica je odličan višenamjenski proizvod koji može poslužiti kao sapun za umivanje lica i odstranjivač šminke. Protuupalnog i antibakterijskog djelovanja te vrijednih detoksicirajućih sastojaka, poput ekstrakta vrbe, zelenog čaja i voćnih kiselina, djeluje blago, hidratizira i umiruje iritiranu kožu, dok istovremeno čisti i potiče stvaranje kolagena. Osim toga, može se primijeniti i na svim drugim dijelovima tijela (leđa, dekolte i ostalo).

 

Za dodatnu hidrataciju može se koristiti Tonik za čišćenje i njegu kože koji sadrži gel crvenih algi, aloe veru te eterično ulje smilja za redukciju stvaranja sebuma, čišćenje pora i ublažavanje infekcije.

Tjedno čišćenje lica pilingom odlično je za sprječavanje komedona

Jednom tjedno je dobro napraviti piling kako bi se ubrzala i napravila temeljita izmjena gornjih slojeva kože, normaliziralo orožnjavanje, spriječilo zatvaranje pora te stvaranje komedona. Biomedis Piling i maska za lice je još jedan višenamjenski proizvod pomoću kojeg se mehaničkim djelovanjem zrnaca koštica masline može napraviti eksfolijacija kože, a ako se stavi u debljem sloju na 25 minuta, djeluje kao maska za lice sa Zeolit mineralom.

BRZINSKO S.O.S. RJEŠENJE ZA UBLAŽAVANJE OŽILJAKA OD AKNI

U slučajevima težih upalnih akni, dermatolozi često preporučuju upotrebnu kortikosteroidnih, protuupalnih, antibiotskih, hormonalnih krema. Prednost S.O.S. Balma je što nudi jednako učinkovito brzinsko SOS rješenje na potpuno prirodnoj bazi zahvaljujući mineralu Zeolitu koji potiče regeneraciju, umiruje i popravlja strukturu kože, pa i ublažava ožiljke od akni.

 

PROIZVODI NA BAZI VODE ZAOKRUŽUJU HIGIJENU ZA ČISTO LICE U PUBERTETU

Kod masnije kože ili sklone aknama svakako se preporučuje više koristiti proizvode na bazi vode, a manje one na bazi masti i ulja. Clear start krema za njegu problematične kože je lagana hidratantna krema na potpuno prirodnoj bazi bez kortikosteroida, štetnih sastojaka i štetnih konzervansa pa ne dolazi do pojave dehidracije površinskog sloja kože. Kožu hidratiziraju njeni vrijedni sastojci poput gela crvene alge, kakao maslaca i ekstrakt lanenog sjemena, dok esencija svježih cvjetova lavande i ružmarina poboljšavaju mikrocirkulaciju kože. Može se koristiti i kao podloga za šminku jer se brzo upija.

 

Iako ponekad terapijski učinak skincare brige za čisto lice u pubertetu može iziskivati dulje vrijeme za postizanje rezultata i testiranje strpljenja svakog tinejdžera, pridržavanjem osnovnih smjernica u rutini i svakodnevnom brigom o koži, rezultati će zasigurno doći. Potičite stoga svoje tinejdžere na brigu o koži, a započeti možete već odmah sa Setom za njegu problematične kože.

Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran
Newsletter
ico-collapse
0
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top