GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE

Što su to gljivične infekcije kože?

Gljivične infekcije kože, tj. dermatomikoze (popularno zvane "gljivice na koži") uglavnom nisu toliko opasne kao sustavne infekcije gljivama, no znaju biti vrlo neugodne. Osim kože i noktiju, mogu zahvatiti i sluznice raznih dijelova tijela, poput usta, vagine ili čak i sinusa. U svakom slučaju ih jepotrebno liječiti kako ne bi došlo do trajnih promjena na zahvaćenim područjima te kako bi se spriječilo širenje infekta. Najčešći uzročnici dermatomikoza čovjeka sljedeće su skupine gljiva: dermatofiti, kvasci, a nešto rjeđe i plijesni.

Dijagnoza i liječenje gljivičnih infekcija kože

Dijagnoza gljivičnih infekcija kože odgovoran je zadatak i zahtijeva mnogo pažnje.

Pravovremeni odlazak liječniku na neophodan detaljan pregled svih patoloških promjena koža i sluznica. Sama terapija gljivica na koži ovisi o čitavom nizu raznih čimbenika, poput lokalizacije patoloških promjena (važno je imati na umu čestu pojavu dermatomikoza na vlasištu i noktima), upalnom stadiju, zaraznosti te dubini prodora uzročnika.

Liječenje se provodi uporabom antimikotika, tj. lijekova koji uništavaju ili sprječavaju rast gljiva, a na tržištu pronalazimo sistemske i lokalne antimikotike:

  • Lokalni dolaze u obliku krema, želea, masti, otopina ili posipa, a njihova primjena ovisi o lokalizaciji promjene.
  • Sistemska terapija najčešće se upotrebljava kod upornih dermatofitoza dlanova, tabana i vlasišta te kod čestih gljivičnih infekcija noktiju.

ZAKLJUČAK

Budući da su gljivične infekcije kože višestruko češće od sustavnih mikoza, trebalo bi poraditi na njihovoj prevenciji.

Održavanje kože suhom i čistom te dobra higijena ključ je prevencije kožnih infekcija.

Osim toga, zbog zarazne prirode tih bolesti važno je nakon svakog duljeg kontakta bilo s ljudima bilo sa životinjama temeljito oprati ruke. Redovito mijenjanje čarapa i donjeg rublja, izbjegavanje uske odjeće i obuće za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, kao i pažljivi pregled noktiju samo su još neke mjere kako bi uspješno proveli zadaću sprječavanja gljivičnih infekcija. A ako se infekcija i javi, to nije nešto čega bi se trebali sramiti - uz adekvatnu terapiju problem će biti puno manji.

PREPORUKA!

S.O.S. BALZAM - ZA OŠTEĆENU I OSJETLJIVU KOŽU

 

 

 

Pruža potpunu zaštitu, regenerira, njeguje, umiruje i hrani kožu. Zahvaljujući prirodnim sastojcima i mineralima (zeolitu) idealan je u borbi protiv prištića, crvenila, ožiljaka, porezotina, strija, opeklina, psorijaze, atopijskog dermatitisa, gljivica, svrbeži, osipa.

Posebno je pogodan za osobe koje puno borave na otvorenom u hladnim uvjetima.
Potiče regeneraciju i popravlja strukturu kože.
Mogu ga koristi i mala djeca i dojilje.

 Više o S0S Balzamu kože možete pročitati na linku.

Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran
Newsletter
ico-collapse
0
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top